zaterdag 9 februari 2019

I THIENK HE STIENK

by aska

ofcourse, off curse

in zie end death iez alwaysk right, may the right rise with you 

Afbeeldingsresultaat voor jessica haitsma facebook history


~ ~ ~ ~  ~~~~  ~ ~ ~ ~  ~~~~

misschien heeft het onderstaande een reden, 

ik voel me bevrijd

en zou heel graag zien dat iedereen bevrijd wordt 

van mammon en bijbehorende 

ziekelijke hiërarchie en ijdel narcisme.


Die babaa van de griend kijk altijd zo ontzettend stom als ik r zie, vandaag, 9 februari 2019, ook weer bij t stoplicht, ze kent wel dr plek .. en zoals altijd probeert ze met gehuichel en gelieg het vege lijf te redden. Opvegen, ze is zo stom als ze eruit ziet, een rottend verbaasd kijkend smerig rattemuizebekkie, dat juriediese autistiese struisvogel kut kippe koppie, no self esteem, nothing butt other esteem, zij is die oneindige stupiditeit. Laat elke voorbijganger dat vieze verwaande doodse krengetje een rotschop geven, goed voor de wereld, goed voor de mensheid

Ik kan nog steeds niet geloven (redactie: nu wel, vanaf 2020) dat ze zo stupide naargeestig kleinzielig klein burger lijk is, met dat laffe calimero kanker kut koppie roddelen en liegen tegen nog goordere liefdeloze verwaande verrotte doodsse krengentjes bij het openbare hysterie ministerie, de stompzinnige angstige leegheid, wat heb ik mezelf voor de mal gehouden vanwege een redelijke reet, en dat ik dat kanker krengetje nu spuug le lijk vind, de gereformeerde gedeformeerde zure lipjes, die lelijke tandjes, dat laffe bange dode domme kutkots vogelkoppie en vooral dat afgrijselijke passieve onderdanige zwakke bange laffe karakter maakt dr zooo walge lijk le lijk. Ongeschikt als reetheer, "raadsheer" noemt dat stomste oubollige hiërarchisch ingestelde bange angstige kromgetrokken autistje zichzelf, maar past feitelijk nergens, zeker niet in een echt democratisch land waar vrijheid, gelijkheid en solidariteit gelden,

en dat als ik haar zus aanvoel, dan was dat wel een bijzonder iemand, waarvan ik toen vermoedde dat zij als eerste een wisselwerking met internet ~godinnaternetta~ bewerkstelligde. 31 maart 2018 was margreet in me, dat gevoel vergeet ik nooit meer, maar nu, 4 april 2024 vind ik haar een preutse frigide ouwe taart, hypocriet laf en zichzelf waanzinnig interessant vindend, akelige familie, van de griend van der valk, onsmakelijk naargeestig gestoord en de conforme moordende mammon kanker krengetjes van planeet aarde

wel werden bij mijn werk toen soms brieven of andere zaken gecorrigeerd (de taal werd beter en beschaafder gemaakt door internet) en er leek een verband te bestaan 

 ~  ~

Wat heeft aska een powerrrrrrrrrr, i was and am very impressed.

I have never met any one with that kind of powerrrrr. In 2023 wel, Stella, Misha, iRyna onder andere .. en Wictoria had en heeft het, een eerlijke stoere dame koningin .. wel zijn de Polen voor de grote meerderheid katholiek gelovig met de grond kussende kuttende poolse paus johannes 🤢🤮🧟‍♀️☠️

Bij katholieke aska was het in 2019 overall strongest power.

@@@@ ~~~~ @@@@ ~~~~

Ik ben volstrekt geen gewelddadige figuur. Ik heb nooit gevochten, heb 1 keer mijn broer volop in het gezicht gestompt (sorry, dat was nadat hij 10 vuistslagen op mij liet neer komen, ik was 13 jaar, duss) en ik schaam me achteraf voor een klap in het gezicht van david (6 jaar) toen ik vond dat hij eline of stijn (zus en broer, 4 jaar) etterde. Maar daarna deed hij het niet meer en er was volgens mij geen blijvende schade, dus misschien was het wel goed, 1 keer nodig en daarna nooit meer .. hoewel hij toen hij ouder werd Stijn weer ging treiteren, net zo'n laf mies krengetje als zijn moeder. 

Als ik nu op een knop zou drukken en dat schijt bakker kreng van het openbare hysterie kutten mini sterie zou elektrocutie mee maken, en ook al die rechter lijke krengetjes, ik zou het laf doen. Want dat vind ik van wapens, bange smerige lafheid. nicole kakkut nooit liefde gekend, nooit een piemel erin, te smerig vies, bakkertje heeft de lelijkste rrrotkop i ever did see.

Daarom vind ik die politie en de overheid ook zo smerig, die moordende domme volgzame befehl ist befehl massa schapen, agressieve bavianen, kakkende kippen met wapens.

Ok, nu iets stoerder, met blote vuisten. Hein, vriend, zei altijd, ja, als hij of zij zwarte band karate heeft en dan doe je zoiets, dan ben je een domme held, maar iemand die fysiek minder sterk is, dat is laf. Dat is de kern van die afschuwelijke lafheid en zwakheid van die fieste achterbakse geniepige altijd bange barbara en kotsnicole ja, gaaaatverdamme toch weer die cunts noemen, laatste keer nu, hoop nog steeds ze nooit meer te zien. Lelijkste lafbekkies, huichelbekkies, strontbekkies.

Wat zijn die twee een aanfluiting voor vrijheid, gelijkheid, democratie, recht en humanisme.

Ze geven de vrouw en liefde de slechtste naam denkbaar. Wat moet ik van die twee walgen en kotsen, het zijn kotsskut en kutkotss krengetjess. 

Cunts in law: wij pleiten voor gevangenschap, bezeten door bezit, ongelijkheid, onrechtvaardigheid, valsheid, lafheid, angst en bangheid voor alles wat nieuw, anders, uniek of vreemd is. Ete, vrete motte we met die lelijke verrotte koppe. Je kunt die vieze fasisten geur ruiken uit elke smerige porie.


@@@@ ~~~~  @@@@ ~~~~  @@@@


https://www.yahoo.com/news/shes-electric-watch-lightning-strike-223108055.html


'She's electric': Watch lightning strike the Statue of Liberty, emerge from her torch

A lot has been going on in New York City this week. Just two days before a powerful earthquake rattled the city and areas around it all the way to Philadelphia on Friday morning, a severe storm hit the city and brought strong, damaging winds, heavy rain ,and flashes of lightening.

In a scene that almost seems straight out a post-apocalyptic film, a flash of lightning striking the Statue of Liberty was captured by photographer Dan Martland on Wednesday. The bolt of lightning appears to be emerging from Lady Liberty's torch, making for an electric portrait.


Ahoi Santosh, 


Dank voor je e-mail ! Niet deze maandag, maar volgende week maandag kom ik meedoen (ik had me al ingeschreven voor sport op maandagavond 8 april). Leuk, verheug me erop, tot maandag 15 april, ik probeer je over een half uur nog even te bellen om dit te zeggen, groet ! 



Van: Santosh Ganpat <santoshganpat@hotmail.com>
Verzonden: zaterdag 6 april 2024 19:05
Aan: menno.vanveenendaal@hotmail.com <menno.vanveenendaal@hotmail.com>
Onderwerp: Bedankt / Yoga
Dag Menno,

Ik stel me even voor:
Mijn naam is Santosh en we kwamen elkaar vandaag tegen op straat aan de Laan van Meerdervoort in Den Haag... ik liet je o.a. een yoga-oefening zien.

Zoals je inmiddels al weet ben ik o.a. yoga-docent.
Bij dezen ben ik zo vrij geweest om een korte filmpje naar je op te sturen die te maken heeft met yoga.

Oude Man Toonde Zijn Paspoort Op De Luchthaven. De Ambtenaren Waren Geschokt Door Deze Details - YouTube

Toen Een Oude Man Zijn Paspoort Op De Luchthaven Liet Zien, Nam Het Personeel Het Zonder Aarzelen Van Hem Over. Maar Toen Ze Het Document Van Dichtbij Bekeken, Zagen Ze Iets Dat Hen Met Verbazing Achterliet! ↓ ↓ Lees Verder!↓ ↓ Bronnen: https://pastebin.com/ Muziek: Bensounds/Youtube Library Interessante Verhalen wilt door middel van ...

www.youtube.com

 

 

 

En in de bijlage zie je een verslag over yoga en als je vrienden kent die interesse hebben in yoga, zijn ze uiteraard van harte welkom. Uiteraard ben je ook van harte welkom.


Ik geef elke maandag yogales aan de Buurthuis Mandelaplein in Den Haag van 19:15 uur tot 20:25 uur en de kosten bedraagt 7,50 euro voor de hele maand.

En mijn mobielnummer is: 06-36067376.

 

Voor de duidelijkheidheid:

Wegens Ramadan geef ik op maandag 8 april yogales van 18:30 uur tot 20:00 uur. Daarna is Ramadan afgelopen en geef ik dan elke maandag weer yogalessen van 19:15 uur tot 20:25 uur.

Bel me dan alsjeblief even op als je (en ook je vrienden) van plan ben om yogalesen te volgen.


Bedankt en tot gauw.

 

Groeten,

 

Santosh





 

                         Yoga tree pose person pink color. | CanStock

 

Datum: 28-09-2023 

Naam: Santosh Ganpat 

Bijzonderheden: Kunstenaar, Wetenschapper, Muzikant… en Yoga-instructeur     

  1. Wat is yoga? 

 

Yoga is een manier van ervaren die de Indiërs vijf eeuwen geleden ontdekten om meer verbinding met de natuur te krijgen. Meer verbinding met de natuur staat eigenlijk tot meer verbinding met ‘jezelf’ en daarmee meer rust, controle en verbetering van de gezondheid.  

Yoga is afgeleid van het woord ‘yuji’, Sanskriet voor eenheid, en is een eeuwenoude oefening die je geest en lichaam samenbrengt. Het omvat ademhalingsoefeningen, meditatie en poses die je lichaam helpen ontspannen en stress te verminderen. 

Ademhalingstechnieken alsmede yogahoudingen werden afgekeken uit het dierenrijk. Middels observatie en nabootsing werden programma’s ontwikkeld die vandaag de dag over bijna heel de wereld uitgevoerd worden. Het is niet duidelijk hoe het deel meditatie tot stand is gekomen. Wellicht dat meditatie al bestond en zodoende later geïntegreerd werd in yogaprogramma’s.  Het samenspel van ademhaling, houdingen en meditatie zorgen voor een totaalaanpak. 

Yoga is erop gericht om de balans tussen lichaam en geest te herstellen. Al de verschillende yogahoudingen maken je lijf soepel. Gecombineerd met adem- en ontspanningsoefeningen levert yoga je diepe ontspanning op. Steeds meer onderzoek laat zien dat yoga bovendien veel positieve effecten heeft op de gezondheid. 

 


  1.  Soorten yoga 

 

Er zijn verschillende soorten yoga die je kunt beoefenen. Hieronder een overzicht van de verschillende soorten yoga. 

  1. Hatha yoga 

Dit is een klassieke vorm van yoga. Tijdens deze les wisselen dynamische en verstilde houdingen elkaar af. Hatha Yoga brengt innerlijke rust, ontspanning,  vermindert de stress en geeft uiteraard meer energie.    

  1. Flow yoga 

Een zachte en dynamische yogales, waarbij er verschillende houdingen worden afgewisseld met vloeiende bewegingen. Inspannende en ontspannende houdingen worden gecombineerd in een iets hoger tempo dan een reguliere Hatha yogales. 

  1. Vinyasa yoga 

Een vloeiende vorm van yoga waar verschillende houdingen met elkaar worden afgewisseld op het ritme van de ademhaling. Vinyasa Yoga helpt voor rust en het heeft een positief effect op het zelfvertrouwen. 

  1. Power yoga 

Een fysiek krachtige en uitdagende variant van yoga. Verschillende houdingen wisselen elkaar af en het hele lichaam is betrokken. Bij deze vorm van yoga word de focus iets meer gelegd op de ontwikkeling van spieren. 

  1. Yin Yoga 

Bij deze vorm van yoga oefen je een serie zittende of liggende houdingen waarbij de spieren ontspannen blijven en waarbij je een lichte druk uitoefent op gewrichten en bindweefsel. Yin Yoga bevordert de beweeglijkheid in de spieren en brengt de geest tot rust. 

  1. Mindful yoga 

Bij Mindful yoga ligt de techniek van meditatie op de voorgrond. Dit komt tot stand door actieve vormen, de uitvoering van verfijnde bewegingsoefeningen en opmerkzaamheid. 

  1. Kundalini yoga 

Een hogere staat van bewustzijn bereiken, praktische oefeningen, ademhalingsoefeningen en jaren jonger voelen, vallen allemaal onder deze vorm van yoga.    

  1.  Chakra yoga 

Chakra yoga is een spirituele benadering van de energievelden in het lichaam, chakra's genoemd. Volgens deze filosofie kent elk menselijk lichaam zeven zogenoemde energieke lichame- lijke wielen. Deze wielen zouden in een snel tempo ronddraaien en de levensenergie door het lichaam heen laten gaan. 

  1. Dru yoga 

Volledige integratie van yoga, gezondheid en innerlijke kracht. 

  1.   Boeddhi yoga 

De weg van intelligentie. 

11.  Kriya yoga 

De weg van de handeling. 


  1.  De positieve effecten van yoga  

 

  1. Fysiek  

Van yoga krijg je een sterk, soepel en slank lichaam; zelfs op oudere leeftijd! Nieuwe studies van de Harvard University wijzen uit dat yoga ook specifiek gezond is voor je hart. Het verlaagt je bloeddruk, cholesterol en bloedsuikers; allemaal factoren die bijdragen aan een gezond hart en bloedvaten. 

  1. Mentaal 

Door de diepe en rustige ademhaling komt je geest tot rust en je concentratie  verhoogt. 

 
3. Psychologisch 

Je aandacht naar binnen keren helpt om tevredener te zijn over je lichaam en er minder kritisch naar te kijken. Ook word je je bewuster van je eigen gedrag en neigingen. De gewoontes die je op de yoga mat hebt, heb je in het dagelijks leven ook. Je leert ze herkennen en ontdekt dat je de vrijheid hebt om te kiezen. Wie wil je zijn? Je kunt jezelf elke dag opnieuw uitvinden. Als je regelmatig aan yoga doet word je helder in je hoofd en krijg je de inspiratie en moed om te groeien en je leven steeds leuker te maken. 

 

4. Neurologisch 

Yoga brengt je neurologisch systeem steeds meer in balans, waardoor je gezonder en evenwichtiger wordt. Zo zorgt stretchen er bijvoorbeeld voor dat er stofjes vrijkomen in ons zenuwstelsel, endorfines, die zorgen voor een gevoel van ontspanning en algemeen welzijn. 

 

5. Intuïtief 

Als je lichaam en geest gespannen zijn, raakt je intuïtie op de achtergrond en schakelt je lichaam over op de overlevingsmodus. Tijdens yoga komt de spanning vrij, je maakt letterlijk ruimte in je lichaam, je geest wordt rustig en je intuïtie krijgt weer vrij baan om naar de oppervlakte te komen en je gids te zijn. 

 

6. Creatief 

Wanneer je stress ervaart, heeft creativiteit geen kans. Je creativiteit begint weer te stromen zodra je lichaam en geest mentale blokkades loslaten. 

 

 

 

7. Verbondenheid 

Yoga draait om verbinding. Hoe je ook tegen spiritualiteit aankijkt, zodra je met yoga bezig bent, zul je je herinneren dat we allemaal met elkaar verbonden zijn, dat we er zijn om elkaar te helpen en dat we oneindig veel kunnen bereiken als we aardig zijn tegen elkaar. 

 

  1.  De voordelen van yoga die wetenschappelijk   

     onderbouwd zijn 

1. Het kan stress verminderen 
Yoga staat erom bekend dat het stress vermindert en helpt ontspannen. Meerdere onderzoeken hebben zelfs aangetoond dat het de afgifte van cortisol, het voornaamste stresshormoon, vermindert. Bij een onderzoek werd het krachtige effect van yoga in kaart gebracht door het volgen van 24 vrouwen die naar eigen zeggen emotioneel uit balans waren. Na een yoga programma van drie maanden hadden de vrouwen aanzienlijk lagere cortisolwaarden. Ze hadden ook minder last van stress, angst, moeheid en depressie. Een ander onderzoek onder 131 mensen zag gelijkende resultaten. Tien weken yoga hielp stress en angst verminderen. Het verbeterde ook de kwaliteit van het leven en de mentale gezondheid. Yoga alleen, of in combinatie met andere methodes om stress te verminderen, zoals meditatie, kan een krachtige manier zijn om stress buiten de deur te houden. 

Kortom: Studies tonen aan dat yoga stress helpt te verminderen en zorgt voor een lagere productie van het stresshormoon cortisol. 

2. Vermindert angstgevoelens 
Veel mensen beginnen met het beoefenen van yoga om beter om te kunnen gaan met angstgevoelens. Er is aardig wat onderzoek gedaan naar het effect van yoga op angst. Bij een onderzoek volgden 34 vrouwen met angststoornissen twee maanden lang en twee keer per week yogalessen. Aan het einde van het onderzoek hadden degenen die yoga beoefenden aanzienlijk minder angstklachten dan de controlegroep. Een ander onderzoek volgde 64 vrouwen met het posttraumatische stresssyndroom (PTSS), dat wordt gekenmerkt door ernstige angstklachten door een traumatische gebeurtenis. Na tien weken hadden de vrouwen die yoga hadden beoefend minder symptomen van PTSS. 52 procent van de deelnemers voldeden zelfs helemaal niet meer aan de criteria voor PTSS. Het is niet helemaal duidelijk hoe yoga precies de symptomen van angst kan verminderen. Het benadrukt echter het belang van aanwezig te zijn in het moment en het ervaren van rust, waardoor angst verholpen kan worden. 

Kortom: Verschillende studies tonen aan dat yoga kan zorgen voor minder symptomen van angst. 

3. Kan ontstekingen remmen 
Yoga kan dus goed zijn voor de mentale gezondheid, maar sommige onderzoekers stellen dat yoga ook voor minder ontstekingen kan zorgen. Een ontsteking is een normale immuunrespons, maar chronische ontstekingen kunnen bijdragen aan ontstekingsziektes, zoals hartziekte, diabetes en kanker. Een onderzoek uit 2015 verdeelde 218 deelnemers in twee groepen: een groep die yoga beoefende en een groep die dat niet deed. Beide groepen deden (licht) inspannende oefeningen om stress te veroorzaken. Aan het einde van het onderzoek hadden degenen die yoga beoefenden lagere ontstekingsmarkers dan degenen die dat niet deden. Een klein onderzoek uit 2014 toonde aan dat twaalf weken yoga de ontstekingsmarkers verminderde bij mensen die borstkanker hebben overleefd met aanhoudende vermoeidheid. Hoewel meer onderzoek is vereist om de gunstige effecten van yoga op ontstekingen te bevestigen, wijzen deze onderzoeken erop dat het kan helpen beschermen tegen ziektes veroorzaakt door chronische ontsteking. 

Kortom: Sommige studies tonen aan dat yoga ontstekingsmarkers in het lichaam kan verminderen en ontstekingsziektes kan helpen voorkomen. 

4. Kan de hartgezondheid verbeteren 
Van het pompen van het bloed tot het bevoorraden van weefsels met belangrijke voedingsstoffen, het hart is een essentieel onderdeel van je algehele gezondheid. Onderzoeken tonen aan dat yoga de hartgezondheid kan verbeteren en verschillende risicofactoren voor hartziekte kan verminderen. Bij een onderzoek hadden deelnemers van veertig plus die vijf jaar yoga beoefenden een lagere bloeddruk en hartslag dan degenen die dat niet deden. Een hoge bloeddruk is een grote boosdoener van hartproblemen, zoals een hartaanval en beroerte. Het verlagen van je bloeddruk kan het risico op deze problemen helpen verminderen. Sommige onderzoek wijst ook uit dat yoga binnen een gezonde leefstijl de progressie van hartziekte kan vertragen. Bij een studie werden 113 patiënten met hartziekte gevolgd en werd gekeken naar de effecten van een leefstijlverandering. Deze verandering betekende een jaar yoga in combinatie met dieet veranderingen en stress management. Deelnemers hadden 23 procent lagere totaal cholesterowaarden en 26 procent minder ‘slecht’ LDL-cholesterol. De progressie van hartfalen stopte bij 47 procent van de patiënten. Het is onduidelijk hoe groot de rol is van yoga in verhouding tot andere factoren zoals dieet. Het kan wel stress beperken, een van de grote veroorzakers van hartziekte. 

Kortom: Yoga alleen of in combinatie met een gezonde leefstijl kan de risicofactoren van hartziekte helpen verlagen. 

5. Verbetert de levenskwaliteit 
Yoga wordt steeds vaker ingezet als aanvullende therapie om de levenskwaliteit voor veel mensen te verbeteren. Bij een onderzoek gingen 135 senioren of zes maanden yoga beoefenen, of wandelen, of zij werden in een controlegroep ingedeeld. Het beoefenen van yoga verbeterde de levenskwaliteit aanzienlijk, net als het humeur en de vermoeidheid, vergeleken met de andere groepen. Andere studies keken naar hoe yoga de levenskwaliteit kan verbeteren en symptomen bij patiënten met kanker kan verminderen. Een studie volgde vrouwen met borstkanker die een chemotherapie ondergingen. Yoga verminderde de symptomen van chemotherapie, zoals misselijkheid en overgeven, en verbeterde ook de algehele levenskwaliteit. Een soortgelijke studie onderzocht hoe acht weken yoga vrouwen met borstkanker beïnvloedde. Aan het einde van het onderzoek hadden vrouwen minder pijn en waren minder vermoeid. Zij voelden zich levendiger en ervoeren acceptatie en ontspanning. Andere studies hebben ondervonden dat yoga de slaapkwaliteit, het spirituele welzijn en de sociale functie kan helpen verbeteren en symptomen van angst en depressie kan verminderen bij patiënten met kanker. 

Kortom: Sommige studies tonen aan dat yoga de levenskwaliteit kan verbeteren en als aanvullende therapie kan worden ingezet bij sommige aandoeningen. 

6. Kan depressie weren 
Sommige studies tonen aan dat yoga als antidepressivum kan werken en symptomen van depressie kan helpen verminderen. Dit kan komen doordat yoga de cortisolwaarden kan verminderen, een stresshormoon dat serotonine beïnvloedt, de neurotransmitter die vaak in verband wordt gebracht met depressie. Bij een studie deden deelnemers van een afkickprogramma voor alcohol aan Sudarshan Kriya, een specifieke vorm van yoga die zich focust op ritmisch ademhalen. Na twee weken hadden de deelnemers minder symptomen van depressie en lagere cortisolwaarden. Ook waren de ACTH-waarden lager, een hormoon verantwoordelijk voor de afgifte van cortisol. Andere studies hebben gelijkende resultaten, waarbij een verband wordt gezien tussen het beoefenen van yoga en minder symptomen van depressie. Op basis van deze resultaten kan worden gesteld dat yoga depressie kan weren, alleen of in combinatie met reguliere behandelmethodes. 

Kortom: Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat yoga de symptomen van depressie kan weren door de productie van de stresshormonen in het lichaam te beïnvloeden. 

7. Kan chronische pijn verminderen 
Chronische pijn is een aanhoudend probleem waar miljoenen mensen last van hebben en wat allerlei verschillende oorzaken kan hebben, van verwondingen tot artritis. Bij een onderzoek kregen 42 mensen met het carpaal tunnelsyndroom een polsband of acht weken yoga. Aan het einde van het onderzoek bleek yoga effectiever in het verminderen van pijn en het verbeteren van de polskracht dan een polsband. Een ander onderzoek uit 2005 toonde aan dat yoga pijn kan verminderen en de fysieke functie kan verbeteren bij deelnemers met osteoartritis in de knieën. Hoewel meer onderzoek is vereist kan het dagelijks beoefenen van yoga gunstig zijn voor mensen met chronische pijn 

Kortom: Yoga kan chronische pijn helpen verminderen bij aandoeningen zoals het carpaal tunnelsyndroom en osteoartritis. 

8. Kan de slaapkwaliteit verbeteren 
Een slechte slaapkwaliteit is onder andere in verband gebracht met obesitas, een hoge bloeddruk en depressie. Studies tonen aan dat het dagelijks beoefenen van yoga de slaap bevordert. In een studie uit 2005 kregen 69 oudere patiënten of yoga, of een kruidenpreparaat of namen deel in een controlegroep. De yogagroep viel sneller in slaap, sliepen langer en voelden zich beter uitgerust in de ochtend dan de andere groepen. Een ander onderzoek keek naar de effecten van yoga op de slaapkwaliteit van patiënten met lymfoom. Hierbij werd gezien dat het zorgt voor minder slaapstoornissen, een betere slaapkwaliteit en -duur en minder behoefte aan slaapmedicatie. De manier waarop het werkt is niet duidelijk, maar yoga verhoogt de afgifte van melatonine, een hormoon dat het slaap- en waakritme reguleert. Yoga heeft ook een duidelijk effect op angst, depressie, chronische pijn en stress, allemaal veel voorkomende veroorzakers van slaapproblemen. 

Kortom: Yoga kan de slaapkwaliteit verbeteren vanwege de effecten op de melatonineproductie en de impact op verschillende veroorzakers van slaapproblemen. 

9. Verbetert de flexibiliteit en balans 
Veel mensen doen aan yoga om leniger te worden en voor meer balans. Onderzoek heeft uitgewezen dat het je prestaties kan verbeteren door specifieke poses die een beroep doen op je flexibiliteit en balans. Een recente studie keek naar de impact van tien weken yoga op 26 mannelijke atleten. Het beoefenen van yoga zorgde voor meer flexibiliteit en balans, vergeleken met een controlegroep. Bij een ander onderzoek deden 66 oudere deelnemers of aan yoga of aan calisthenics, een manier van trainen met je lichaam. Na een jaar was de yogagroep tot bijna vier keer leniger dan de calisthenicsgroep. Een onderzoek in 2013 ondervond ook dat yoga de balans en mobiliteit van ouderen kan verbeteren. Het dagelijks beoefenen van 15-30 minuten yoga kan een groot verschil maken voor mensen die meer flexibiliteit en balans willen. 

Kortom: Onderzoek wijst uit dat yoga voor meer balans en flexibiliteit kan zorgen. 

10. Kan de ademhaling helpen verbeteren 
Pranayama, ofwel yogisch ademhalen, is een oefening in yoga gericht op het controleren van de ademhaling door middel van ademhalingsoefeningen en technieken. De meeste vormen van yoga passen deze oefeningen toe en verschillende onderzoeken hebben ondervonden dat yoga de ademhaling kan verbeteren. Bij een onderzoek gingen 287 studenten vijftien weken naar yogales waar ze verschillende poses en ademhalingsoefeningen leerden. Aan het einde van het onderzoek was sprake van een aanzienlijke verhoging van de vitale capaciteit. De vitale capaciteit is een maatstaf van de maximale hoeveelheid lucht die uit de longen kan worden geperst. Dit is vooral belangrijk voor mensen met longziekte, hartproblemen en astma. Een andere studie in 2009 toonde aan dat yogisch ademhalen de symptomen en longfunctie verbeterde bij patiënten met een milde of matige vorm van astma. Een betere ademhaling kan je uithoudingsvermogen en prestaties verbeteren, en je longen en hart gezond houden. 

Kortom: Bij yoga worden veel verschillende ademhalingsoefeningen gebruikt die je ademhaling en longfunctie kunnen verbeteren. 

11. Kan migraine verlichten 
Migraine is een ernstige en terugkerende vorm van hoofdpijn waar jaarlijks ongeveer één op de zeven Amerikanen last van heeft. Migraines worden volgens de reguliere geneeskunde behandeld met medicatie om de symptomen te verlichten. Er is echter steeds meer bewijs dat yoga een goede aanvullende therapie kan zijn om het aantal migraineaanvallen te helpen verminderen. Een onderzoek uit 2007 verdeelde 72 migrainepatiënten in een yoga- of zelfzorggroep gedurende drie maanden. Het beoefenen van yoga leidde tot minder intense hoofdpijn en aanvallen vergeleken met de zelfzorggroep. Een andere studie behandelde zestig migrainepatiënten volgens de reguliere behandelmethode met of zonder yoga. Het doen aan yoga resulteerde in een grotere daling van het aantal aanvallen en de intensiteit dan alleen een conventionele behandeling. Onderzoekers stellen dat yoga de nervus vagus stimuleert, die op effectieve wijze migraine kan verlichten. 

Kortom: Studies tonen aan dat yoga de nervus vagus kan stimuleren en de intensiteit en het aantal aanvallen kan verminderen, alleen of in combinatie met een reguliere behandeling. 

12. Bevordert goede eetgewoonten 
Mindful eten, ook bekend als intuïtief eten, is een concept dat aandachtig eten stimuleert. Het gaat erom dat je aandacht geeft aan de smaak, geur en structuur van je eten en aan gedachten, en gevoelens of sensaties opmerkt terwijl je eet. Deze oefening kan gezonde eetgewoonten stimuleren die de bloedsuikerspiegel stabiel houden, gewichtsverlies bevorderen en eetstoornissen behandelen. Omdat yoga de nadruk legt op mindfulness tonen sommige studies aan dat het kan worden ingezet om gezonde eetgewoonten te stimuleren. Een studie nam yoga op in een poliklinisch behandelprogramma voor eetstoornissen met 54 patiënten. Het ondervond dat yoga de symptomen van eetstoornissen of voedselgerelateerde problemen verminderde. Een ander klein onderzoek keek naar hoe yoga de effecten van binge eten beïnvloedde, een aandoening gekenmerkt door dwangmatig overeten en een gevoel van controleverlies. Yoga kan zorgen voor een daling van het aantal eetaanvallen, een verhoging van de fysieke activiteit en een kleine daling in het gewicht. Voor zowel mensen met als zonder een eetstoornis kan het oefenen van mindfulness door middel van yoga gezonde eetgewoonten tot stand helpen komen. 

Kortom: Yoga stimuleert mindfulness, wat ingezet kan worden om mindful te eten en gezonde eetgewoonten te stimuleren. 

13. Het kan je sterker maken 
Behalve dat je er flexibeler van kan worden kan yoga je ook sterker maken. Er zijn zelfs bepaalde poses in yoga die zijn bedoeld om je sterker te maken en spieren op te bouwen. Bij een onderzoek deden 79 volwassenen gedurende 24 weken zes keer per week de zonnegroet, een serie fundamentele poses die vaak wordt gebruikt als warming up. Er was sprake van meer kracht in het bovenlichaam, een beter uithoudingsvermogen en meer gewichtsverlies. Vrouwen hadden ook een lager lichaamsvetpercentage. Een onderzoek uit 2015 had gelijke bevindingen en toonde aan dat twaalf weken yoga zorgt voor een beter uithoudingsvermogen, meer kracht en flexibiliteit bij 173 deelnemers. Op basis van deze bevindingen kan worden gesteld dat yoga een effectieve oefening is voor je uithoudingsvermogen en lichaamskracht, vooral in combinatie met gewone oefeningen. 

Kortom: Sommige studies tonen aan dat yoga je sterker en flexibeler maakt en je uithoudingsvermogen verbetert. 

Tot slot 
Meerdere studies hebben de vele voordelen van yoga bevestigd. Het beoefenen van yoga kan goed zijn voor je gezondheid, het kan je sterker en flexibeler maken en kan symptomen van stress, depressie en angst verminderen. Als je de tijd kunt vinden om een aantal keren per week yoga te beoefenen kan dat genoeg zijn om een merkbaar verschil te maken voor je gezondheid.  


 

5. Redenen waarom yoga gezond is 

 

 

  1. Vergroot je flexibiliteit 

Een van de meest bekende voordelen van yoga is dat het je flexibiliteit vergroot. Door het regelmatig stretchen van de spieren worden je spieren flexibeler. 

Je lichaam wordt hierdoor beweeglijker en vitaler. De kans op blessures is hierdoor kleiner en er is meer ruimte in het lichaam. 

Overigens hoef je absoluut niet lenig te zijn om yoga te kunnen beoefenen! Het is ook belangrijk om te begrijpen dat iedereen een andere lichaamsbouw heeft en dat niet iedereen op elk gebied even flexibel zal zijn (of worden). 

2. Versterkt je spieren 

Afhankelijk van welke soort yoga je doet, helpt yoga om je spieren te versterken. Sommige houdingen hou je minuten lang vast en dit versterkt je spieren.Je zult misschien merken dat als je langer yoga beoefent, je lichaamsbouw ook zal veranderen. Je lichaam is je tempel; het voertuig waarmee je op de wereld rondloopt. Een sterk en flexibel lichaam is belangrijk om het beste uit jezelf te halen. 

3. Verbetert je lichaamshouding 

Door onze manier van leven hebben we vaak een slechte lichaamshouding. We zitten veel en vaak ineengezakt. Dit is over het algemeen heel slecht voor onze lichaamshouding. Yoga helpt je om je bewuster te worden van je lichaam en je lichaamshouding hiermee te verbeteren. 

4. Helpt je beter slapen 

Als je een druk leven hebt is het soms lastig om de uit-knop te vinden. Drukke dagen zorgen ervoor dat je gedachten in bed door blijven ratelen. Je komt moeilijker in slaap en de slaap die je krijgt is van mindere kwaliteit. 

Yoga helpt je om je zintuigen en en gedachten tot rust te brengen. Hierdoor kan je jezelf beter kalmeren en dingen loslaten. Onder andere ontspanningsoefeningen en een avondroutine kunnen helpen om beter en dieper te slapen.  

 

  1. Helpt je om afvalstoffen af te scheiden 

Ooit wel eens van detoxen gehoord? Detoxen is eigenlijk ontgiften. Door onze manier van leven houden we vaak te veel afvalstoffen in het lichaam vast. Over de jaren heen kan dit voor veel complicaties zorgen. 

Eens in de zoveel tijd detoxen kan daarom een goed idee zijn. Met name gedraaide houdingen helpen je bij dit detox-proces. 

De organen krijgen een massage waardoor opgehoopte afvalstoffen vrij worden gemaakt en het lichaam kunnen verlaten. 

  1. Verlaagt je bloeddruk 

Tegenwoordig hebben er redelijk wat mensen te maken met een te hoge bloeddruk. Vaak is dit wederom een gevolg van de levensstijl die we hebben.Yoga kan helpen om de bloeddruk weer omlaag te brengen.  Vooral ontspanningsoefeningen zoals savasana en meditatie kunnen hierbij helpen. Ook ruimte maken in het lichaam door verschillende houdingen kan er voor zorgen dat de bloeddruk lager wordt. 

7. Helpt je om oud zeer te verwerken 

Wanneer er iets heftigs in ons leven gebeurd, stoppen we dit het liefste zo snel mogelijk weg. We verwerken het niet echt, waardoor het onbewust op de achtergrond aan ons blijft vreten. Dit kan leiden tot diverse klachten. Denk aan bepaalde spanningen in het lichaam, emotionele blokkades, minder energie en bepaalde gebieden in het lichaam die minder goed functioneren. Je lichaam en geest zijn direct met elkaar verbonden. Verschillende meditaties, ontspanningsoefeningen en fysieke houdingen kunnen je gezamenlijk helpen bij het verwerken van dit oude zeer. 

 

8. Helpt je met de basis van een gezonde levensstijl 

Vaak wil je gezonder gaan leven door direct ontzettend veel dingen tegelijk te veranderen. Sporten, dieet, yoga, mediteren, vaker naar buiten etc. 

Maar door zoveel tegelijk te willen, heb je vaak een gebrek aan focus waardoor je vaak terug zal vallen in je oude gewoontes. Een van de redenen waarom yoga gezond is, is onder andere omdat het je helpt om een basis te leggen voor andere gezonde gewoontes. Je zal merken dat wanneer je focust op het doen van yoga, dat andere gezonde gewoontes vaak al bijna automatisch zullen gaan, doordat je bewuster leeft. 

 

9. Verbetert je focus 

Een van de dingen die ik zelf goed merk is dat mijn focus gedurende de dag veel beter is wanneer ik ’s ochtends een yogasessie doe. 

Door zoveel mogelijk in het moment te zijn en bewust te ademen is je aandacht altijd in het hier en nu. 

Deze focus train je niet alleen in uitdagende houdingen maar ook al door simpelweg je aandacht te brengen naar de ademhaling in een neerwaartse hond. Hierdoor dwaalt je aandacht niet vaak af maar ben je juist in staat om je te focussen op het ding waar je mee bezig bent. 

 

10. Verbetert je balans 

Hoewel de balanshoudingen in yoga je helpen om te focussen en je evenwicht te trainen, is yoga daarnaast gezond omdat het helpt om balans in je leven te creëren. Balans is uiteindelijk de sleutel naar een gelukkig leven. Weten wanneer je rust moet nemen en wanneer je door kunt zetten. 

11. Helpt je ontspannen 

Binnen de yoga, meditatie en Mindfulness kom je ontzettend veel ontspanningsoefeningen tegen. Deze oefeningen helpt je onder andere om minder stress te ervaren. De ademhaling speelt hier een grote rol in. 

Je leert je lichaam hier eigenlijk mee schakelen tussen inspanning en ontspanning. 

12. Reset je zenuwstelsel 

De mate waarin jij je ontspannen en relaxed voelt, wordt door een groot gedeelte geregeld door je zenuwstelsel. Ontspanning is fijn, maar je lichaam moet zich ook kunnen inspannen. Wanneer je heel erg gestresst bent, of juist helemaal niet vooruit te branden bent, betekent dit dat je zenuwstelsel voor een gedeelte in de war is. Het kan niet goed meer schakelen tussen inspanning en ontspanning. Een van de redenen waarom yoga gezond is, is omdat het je helpt om je zenuwstelsel weer te resetten en hier meer controle over te krijgen. Hierdoor kan je goed schakelen tussen inspanning en ontspanning wanneer dat nodig is. 

13. Maakt je rug sterker 

Veel mensen hebben te maken met fysieke klachten, waarbij rugklachten een van de belangrijkste is. Binnen de yoga zijn er zes verschillende typen houdingen:  

  1. Vooroverbuigingen 

  1. Achteroverbuigingen 

  1. Extensies 

  1. Gedraaide houdingen 

  1. Inversies 

  1. Laterale houdingen 

Al deze houdingen helpen stuk voor stuk op een bepaalde manier om je rug sterker, flexibeler en vitaler te maken. Een van de dingen die ik merkte na mijn eerste yogales, was hoe goed en soepel mijn rug aanvoelde. 

14. Helpt je om beter voor jezelf te zorgen 

Zoals hierboven aangegeven is je lichaam het voertuig waarmee je op deze aarde rond loopt. En hoe beter je het voertuig leert besturen, hoe beter je in de richting van je doelen kunt gaan. Yoga helpt je om dit te realiseren. Als er bepaalde mankementen zijn, wil je die zo snel mogelijk oplossen. Maar nog beter is het voorkomen van deze mankementen. Door yoga hou je je lichaam en geest gezond zodat je met zoveel mogelijk energie achter je doelen aan kunt gaan. Yoga helpt je dus om meer bewustzijn over de gezondheid van je lichaam en geest te krijgen en deze vervolgens zo gezond mogelijk te houden. 

15. Helpt je om ruimte te maken in je lichaam 

Een van de redenen waarom yoga gezond is, is omdat het je helpt om ruimte te maken op gebieden waar je voorheen misschien spanning vast hield of blokkades aanwezig waren. Blokkades en spanningen zorgen ervoor dat energie niet goed door het lichaam kan stromen. De ruimte die je maakt door het doen van yoga helpt je dus om je lichaam beter en efficiënter te benutten. 

16. Maakt je energieker 

De dag beginnen met yoga helpt je om wakker te worden en de dag energiek te beginnen. Je werkt aan een betere conditie en een sterk hart. Dit gecombineerd met een beter zuurstoftransport zorgt voor een stabiel energiepijl. Hoe vaker je yoga beoefent, hoe meer energie je ervan zult krijgen. 

 

17. Verbetert je spijsvertering 

Yoga bevordert de spijsvertering op verschillende manieren. Onder andere door de houdingen. Hierdoor worden de organen gestimuleerd en functioneren ze beter. Maar ook je zenuwstelsel speelt een rol. Wanneer je gestresst bent, is je lichaam in ‘survival-modus’. Wanneer dit het geval is, geeft je lichaam minder aandacht aan processen zoals de spijsvertering, herstel en je gelukkig voelen. Waarom zou je lichaam zich hier druk om maken als het denkt dat het in een levensbedreigende situatie is? Door jezelf tot rust te brengen en aan je zenuwstelsel te laten weten dat er niets is om je druk over te maken, schakelt je systeem over naar ontspanningsmodus. In deze modus kan het dingen zoals je spijsvertering weer goed laten verlopen. 

18. Verhoogt je zelfwaardering 

We maken ons vaak druk over wat de rest van de wereld van ons vindt. Dit is ongezond, want het zorgt vaak voor de nodige stress. Een andere reden waarom yoga gezond is, is omdat het helpt om je zelfwaardering te vergroten. Jij bent goed genoeg, en het maakt niet uit wat de rest van de wereld van je vindt.Be yourself, because everyone else is already taken”. 

19. Kan pijn verminderen 

Of het nu rugklachten, nekklachten, gewrichtspijn of wellicht een zwaardere aandoening zoals reuma is, yoga kan in veel gevallen helpen om de pijn te verlichten. Studies hebben aangetoond dat het uitoefenen van yoga-asanas (houdingen) en meditatie, of een combinatie van beiden, de pijn verlicht van zowel kankerpatiënten, MS-patiënten, personen met immuniteitsziektes en een hoge bloeddruk, als van mensen met rug- en nekklachten en andere kwalen. Daarbij moet je wel goed nadenken over welke vorm van yoga je gaat beoefenen. Niet iedere yogavorm is geschikt bij alle klachten. 

Experimenteer dus vooral met het type yoga dat je volgt en kijk welk effect het heeft op de klachten die je ervaart. Een klein beetje onderzoek via Google kan je al in de goede richting helpen. 

 

20. Verhoogt je veerkracht 

Het doet er niet toe hoe vaak je valt. Wat belangrijk is, is hoe vaak je weer opstaat. Yoga verhoogt je bewustzijn en leert je omgaan met weerstand. Dit kan je in veel gevallen helpen om sterker terug te komen uit moeilijke situaties. Een balans vinden in het iedere keer bewust opzoeken van een klein beetje weerstand, zal groei stimuleren. Niet alleen op de yogamat, maar ook in het dagelijkse leven. In plaats van je uit het veld te laten slaan, weet je dat je een bepaalde kracht, rust en veerkracht hebt om hier weer sterker uit te komen. Dit leer je op je mat en tijdens de meditaties wanneer je jezelf af en toe bewust confronteert met angsten en uitdagingen. Op zoek naar dat kleine stukje buiten je comfortzone. Dat stukje waar groei gestimuleerd wordt! 

21. Helpt je om je medicijngebruik te verminderen 

Wanneer we bepaalde klachten ervaren, gaan we vaak naar de dokter en krijgen we hiervoor een pilletje. Dit pilletje onderdrukt te symptomen zodat we hier geen last meer van hebben. Maar het neemt de oorzaak van de klachten vaak niet weg. De oorzaak ligt vaak dieper en is in veel gevallen terug te leiden naar je levensstijl. Yoga is een bepaalde manier van levenen helpt je om bewuster te worden van de levensstijl die je hebt en de gevolgen daarvan. Vaak kun je met een aantal aanpassingen je medicijngebruik verminderen of zelfs helemaal stoppen. Overleg dit natuurlijk wel altijd met je arts! 

22. Geen vierkante ogen meer 

Gedurende de dag zitten wij over het algemeen veel meer in ons hoofd dan in ons lichaam. Het is net alsof deze twee soms totaal los van elkaar bestaan. Moe? Gooi er een bak koffie in en we kunnen weer door. Vierkante ogen aan het eind van de dag? Achteraf gezien had je gewoon even wat pauzes moeten nemen van je beeldscherm. Yoga versterkt de verbinding tussen lichaam en geest. Tijdens yoga werken je lichaam en geest samen om bewegingen te maken en poses aan te houden. Hoe meer je dit oefent, hoe meer je dit positieve effect integreert in je dagelijks leven. Doordat je bijvoorbeeld bewuster bent van hoe het met je lichaam gaat kun je in plaats van terugvallen op een bakje koffie, een korte pauze nemen of een uurtje eerder naar bed gaan. 

23. Yoga kan helpen tijdens het rouwproces 

Een dierbaar iemand verliezen: het maakt deel uit van het leven, maar brengt een immens verdriet met zich mee. Het rouwproces dat daarop volgt kan soms zo zwaar doorwegen, dat yoga een manier kan bieden om het wat ‘dragelijker’ te maken. Krijg je tijdens het rouwen te horen dat het welletjes geweest is, en dat je nu wel mag stoppen met huilen? Niet doen! Je verdriet opkroppen heeft geen zin, want bij een rouwproces horen nu eenmaal tranen, en elke traan herstelt je lichaam. Mensen zijn tegenwoordig vaak ontkoppeld van hun gevoelens, en hierdoor vangen ze de signalen niet tijdig op, met alle gevolgen van dien. Bij yoga komen de emoties net los. Lukt het je niet om een les tot een goed einde te brengen, omdat er verdriet naar boven komt? Dan hebben die gevoelens prioriteit! Je kunt de bewegingen die gemaakt worden ook aanbieden aan de ziel van de overleden persoon, dit komt voort uit de Oosterse traditie, en geeft meer zin aan de yoga-oefeningen. 

 

24. Yoga kan helpen bij trauma 

Iedereen die aan yoga doet, kent er wel een: een vervelende houding die altijd te lang duurt en maar niet wil wennen. Reden om met yoga te stoppen? De Nederlands-Amerikaanse psychiater Bessel van der Kolk ziet er juist een reden in om yoga voor te schrijven aan zijn patiënten – vooral aan die met een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Het leert hun namelijk dat zelfs aan houdingen die bij hen alle alarmbellen doen afgaan, een eind komt. Een belangrijke les voor mensen die vaak hun tijdsgevoel verliezen op momenten dat ze worden overspoeld door herinneringen. Ook leert yoga hun dat ze fysieke stressreacties kunnen reguleren met een rustige ademhaling. Ze zijn dus niet willoos overgeleverd aan hun paniek. Van der Kolk acht yoga zelfs zinniger voor de behandeling van PTSS dan traditionele traumatherapieën. Daarin staat praten centraal, maar traumapatiënten kúnnen vaak helemaal niet praten over wat hen is overkomen, zegt Van der Kolk. Hun brein reageert zo heftig op stressvolle herinneringen dat het meeste bloed naar de emotionele gebieden gaat. De gebieden waar de taal en het redeneervermogen zetelen, worden als het ware afgeknepen. Laat traumapatiënten dus eerst maar met behulp van yoga leren hoe ze hun arousal-niveau – de activatie van hun centrale zenuwstelsel – kunnen temperen. Dan komt daarna die gesprekstherapie wel. 

 

25. Yoga is goed tegen angst 

Yoga is goed voor je brein. Het heeft een positief effect op de delen in je brein die zich bezig houden met je geheugen en met het regelen van je emoties. Jaarlijks hebben ruim 1 miljoen Nederlanders te maken met een angststoornis. Voor hen ligt het voor de hand om psychische hulp in te schakelen, maar yoga blijkt ook een goed aanvullend hulpmiddel te zijn. Yoga vermindert namelijk zorgen, een van de symptomen bij angstklachten. 

26. Yoga helpt bij depressie 

Daarnaast verbetert yoga de gezondheid van mensen met een depressie. De precieze werking moet nog nader onderzocht worden, maar het is wel duidelijk dat mensen met een depressie die wekelijks anderhalf uur aan yoga doen zich beter voelen. En dat is goed nieuws, want een op de vijf volwassenen (tussen 18 en 64 jaar) krijgt wel een keer te maken met depressie in zijn/haar leven.. En een op de vijf Nederlanders kampt in zijn leven met een angst of paniekstoornis. 

 

27. Yoga versterkt je botten 

Behalve dat yoga je sterker en flexibeler maakt, zorgt yoga ook voor sterkere botten. Doordat je de yogahoudingen langere tijd vasthoudt, worden je botten sterker. Hoeven we dus niet meer verse melk te drinken voor sterke botten?  

Zonder gekheid, een lichaam met sterke botten is gewoonweg een gezond lichaam. Je hebt minder kans op blessures en breuken. 

 

28. Gezond gewicht met yoga 

Met yoga stimuleer je de hormoonklieren in je lichaam, wat zorgt voor een hormoonhuishouding die in balans is. Ook heb je door yoga minder stress, waardoor je minder vet opslaat in je lichaam. Stress zorgt er namelijk voor dat je cortisol en adrenaline aanmaakt, wat vaak als (buik)vet wordt opgeslagen. Beide gevolgen van yoga zorgen daarom voor een gezond gewicht. 

 

29. Yoga zorgt hoe dan ook voor een goede gezondheid 

Om welke redenen je ook yoga doet, yoga is hoe dan ook gezond voor je. Je lichaam wordt sterker, mentaal word je sterker en je gaat op een andere manier naar je leven kijken. Het is niet voor niets dat yoga steeds populairder wordt en dat ook de wetenschap en de medische kant steeds meer geïnteresseerd is in yoga en de effecten.  

 

30. Yoga kan een verkoudheid voorkomen 

Bepaalde oefeningen maken de neus weer vrij, brengen je lijf tot rust en verhogen je weerstand. Probeer ze dus regelmatig te doen als je een verkoudheid wil voorkomen. 

 

31. Je ademt beter 

Yoga leert je trager en dieper adem te halen. Je longfunctie verbetert en je lichaam ontspant. Zo verhoog je de hoeveelheid zuurstof die door je lichaam wordt opgenomen. 

 

 

 

32. Je bloedcirculatie verbetert 

Door de verschillende houdingen die je doet, kan het zuurstofrijk bloed je lichaamscellen beter bereiken. 

 

33. Het is goed voor je hart en bloedvaten 

Zelfs lichte yoga-oefeningen hebben cardiovasculaire voordelen. Ze verlagen je hartritme, verhogen het uithoudingsvermogen en verbeteren de zuurstofopname. 

 

34. Het zorgt voor innerlijke rust 

Dankzij de meditatieveaspecten van yoga plaats je je op een meer bevredigende en zelfbewuste manier in het leven. Mensen die om andere redenen yoga beoefenen, vertellen vaak dat rust de hoofdreden is waarom yoga een essentieel deel van hun leven is geworden en gebleven. 

 

35. Je krijgt meer zelfvertrouwen 

Zelfvertrouwen heeft enorm veel te maken met jouw ware zelf kennen. En dankzij yoga kom je meer in contact hiermee, waardoor je meer zelfvertrouwen krijgt. Daarnaast is er fysiek meer welbevinden, is er meer vitaliteit en heb je emotioneel meer veerkracht. 

 

36. Het heeft erg veel voordelen tijdens de zwangerschap 

Yoga heeft (behalve sommige oefeningen) niets dan positieve effecten op het hormonaal stelsel en de baby in je buik. Aan een gestresseerde moeder heeft een kindje natuurlijk niets: yoga zorgt ervoor dat je tijdens die negen maanden rustiger bent, en ook je ademhaling wordt er beter op. Behalve de grote spreid- standkunnen de meeste yogahoudingen in principe geen kwaad. En gelukkig maar, want het zou natuurlijk zonde zijn om jezelf bepaalde dingen te verbieden: dat botst dan weer met de vrijheid waar yoga voor staat. 

 

37. Beter humeur 

Sommige yogahoudingen hebben een bewezen positief effect op je humeur. Krachtige, dynamische yogahoudingen zoals de krijgerhoudingen, maar ook hart openende houdingen of Natarajasana (dans van Shiva) bijvoorbeeld. Dit zorgt onder andere ervoor dat er meer serotonine vrijkomt en dat de aanmaak van cortisol juist afneemt. En daar wordt je blij van! Onderzoek wijst uit dat regel- matige beoefening van yoga deze processen stimuleert. 

 

38. Je krijt een betere weerstand 

Chronische stress veroorzaakt ziektes. Door het stressverlagende effect van ademhalingstechnieken en yoga verhoog je dus je weerstand. Maar dit is niet de enige reden. Rekken, strekken en je spieren aanspannen tijdens een yoga les stimuleert de bloedsomloop en de lymfevaten. Hierdoor worden afvalstoffen sneller afgevoerd.  

 

39. Het heeft een gunstige effect op seks en relaties 

Yoga is ook erg leuk als je je partner erbij betrekt: jullie band zal hierdoor niet alleen versterken, ook de intimiteit verloopt hierdoor stukken beter. Yoga is bevorderlijk voor de intimiteit: “Veel vrouwen zijn op een bepaald moment hun mannetje gaan staan, met als gevolg dat we onze vrouwelijkheid in de koelkast zijn gaan steken. Yoga haalt die vrouwelijkheid en ons zachte kantje net weer naar boven, en dat heeft een gunstig effect op de seksuele beleving tussen een vrouw en haar partner.” 

De Pranayama’-oefening is een echte aanrader voor koppels: 

De vrouw ademt uit vanuit haar hart, naar het hart van de man. 

De man kan dit zeer goed ontvangen via zijn hart en laat dit doorstromen tot zn bekken. Vervolgens ademt hij vanuit zijn bekken uit. 

De vrouw vangt dit tenslotte op via haar bekken. 

Zo krijg je een cirkelende ademhaling: gewoon door samen te ademen, bouw je een liefdevol veld op, zonder dat er eigenlijk echt iets (seksueels) aan het gebeuren is. 



 

 24. Conclusie 

 

Het woord yoga komt uit het Sanskriet en betekent ˊeenheidˋ of ˊsamenbrengenˋ. Yoga ontstond ruim 4.000 jaar geleden in India, lang voordat de eerste gods- 

dienst of levensovertuiging werd gevormd. Het was een manier om tot een diepere staat van meditatie te komen. 

Yoga leert ons om lichaam en geest, en om geest en bewustzijn met elkaar in balans te brengen. De beoefening van yoga heeft met name tot doel het samen- brengen van lichaam, geest, ziel en ratio.  

De oefeningen waren en zijn een manier om je beter te concentreren en daar- door tot een diepere meditatie te komen. Yoga is een seculiere wetenschap, gericht op het algehele welzijn van de mensheid! 


@@@@@@@


 zoveel schitterende sterren .... maar niet zichtbaar vanaf de maan, alleen maar vanuit lagrange punten en vanuit een magnetisch veld, leg dat eens uit, "wetenschap"